Podcasts om bæredygtighed

“Sustainable People, thats about you and me. What can we do to get this world back on track.” Sådan lyder intro’en til mine podcasts – produceret til det det australske radioprogram The Sustainable Hour.

*

SP 20 

Her er jeg tilbage i Søborg og fortæller om et nyt element i vores liv – et vaske-æg, fyldt med mineral- og turmalinkuglerne. Ægget lægges i vaskemaskinen sammen med vasketøjet og skåner miljøet for kemikalier og tomme plastdunke. Mit æg med indhold kan vaske 720 vaske og er indkøbt for 217 k, der er altså også penge at spare. Jeg taler med Hanne, en grafiker i Søborg. Hun skrev om ægget første gang på instagram for et år siden, og jeg har luret på det siden.

Find radioprogrammet her (10. juli) eller i podcast-appen, hvor det kan abonneres på gratis.

 

Læs mere om ægget her

*

SP 19

Min sidste Sustainable People fra Melbourne i denne omgang. Her besøger jeg fem engagerede kvinder på Melbourne Universitet, OTO-department. De er med i projektet Green Impact, hvor arbejdspladser kan tager den grønne handske op og tage et væld af initiativer, også mens de er på arbejde. Foreløbigt er det blevet til mere end 2000 bæredygtige aktiviteter bare på Melbourne Universitet.

Find hele radioprogrammet her (26. juni) eller i podcast-appen, hvor det kan abonneres på gratis.

Her er det teamet på OTO-department. Læs mere om Green Impact projektet her

*

SP 18

Jeg købte nogle ekstra reusable produce bags, genanvendelse poser, som man kan tage med i supermarkedet og bruge i stedet for de små plastposer, der hænger ved frugt og grønt. Tanken var at agere julemand. Forære nogle stykker til handlende, der ellers havde tænkt sig at fylde i plastposer. Hør hvordan det gik.

Find radioprogrammet her (19. juni) eller i podcast-appen, hvor det kan abonneres på gratis.

De er ret smarte og kan vaskes i maskinen, når man synes de trænger.

 

SP 17

Her besøger jeg back to bike, som er et cykel-værksted i Port Melbourne med et væld af frivillige hænder, der sætter gamle cykler i stand. Dels reparerer for folk, men også sælger og der doneres også cykler til mennesker i nød. Der er kun én ansat, og det er den daglige leder.

Find radioprogrammet her (8. maj) eller i podcast-appen, hvor det kan abonneres på gratis.

Her ses den daglige leder Mark sammen med to teens, der begyndte med at komme her, da de skulle i erhvervspraktik for år tilbage og nu kommer her fast i deres ferier, et par dage om ugen.

*

SP 16 (del 2)

Del to af podcasten, der skal inspirere os alle til at spise mere grønt. Tina Zenou starter med at opsummere, hvad hun og hendes familie har gjort for at kvitte kød. Bagefter lader jeg tre personer fortælle om deres forhold til mere grønt på spisebordet. Charlie, Jenny og brødrene Isaac og Josh.

Find radioprogrammet her (23. april) eller i podcast-appen, hvor det kan abonneres på gratis.

Brødrene her fortæller om HalloFresh, et madkasse med grønne opskrifter koncept her down under.

 

SP 15 (del 1)

Her taler jeg med Tina, der er journalist og vegetar. Hendes familie (fem personer) er helt holdt op med at spise kød. Det betyder, at de samlet set udleder ca. 7-8 tons mindre CO2 om året. Håbet er at inspirere mig selv og andre til mere grønt i køleskabet og på middagsbordet. (Del 2 kommer om et par dage).

Tina, der er svensk, har en pragmatisk tilgang til dét at spise grønt, det tænker jeg, at der er behov for.

Find radioprogrammet her (10. april 2019) eller i podcast-appen, hvor det kan abonneres på gratis.

*

SP 14

Et digt af Melbourne illustrator og satiriker Michael Leunig “Mother Earth” inspirerede til podcasten her.

Jeg spurgte blandt andet Enrico (tv), Kalles ven, om hans refleksioner, når han hørte digtet blive læst højt.

Find radioprogrammet her (3. april 2019) eller i podcast-appen, hvor det kan abonneres på gratis.

*

22. marts. Udsendelse fra Albert Park College, Kalle og Mads skole.

Jeg luftede ideen for Mik nogle måneder før jul, om vi ikke skulle sende live fra en skole og foreslog Albert Park College, fordi skolen har et betydeligt fokus på bæredygtighed og miljøet. Ikke bare har de fokus, emnerne er også et omdrejningspunkt for mange af fagene, især på deres Year 9 Campus, hvor Mads startede i sin tid. Mik og de andre værter på programmet var på.

Skoleinspektøren Stephen Cook bakkede også ideen op. “Bring it on”, skrev han, da jeg forespurgte, og det gjorde vi så. En uge efter den store globale skolestrejke skulle det være.

Jeg var koordinator. Stod for aftaler med skolen, de relevante lærere og elever og spænede rundt under optagelsen og sørgede for tid og elever ud og ind. Det var stærkt og rørende. Alle involverede i programmet var dedikerede unge elever, der ikke bare bekymrer sig, men også handler i forhold til klodens tilstand.

Ps: Der er ikke et Sustainable People indslag med i programmet her, men det skal med alligevel.

Lyt til det timelange program her. 

Her ses det interimistiske dogmestudie på Albert Park Campus med 200 lyttende medstuderende. Programmet blev livestreamet på facebook og sendt som radioprogram onsdagen efter. Er nu ude som podcast.

*

SP 13

Her er vi til den store Global School Strike i Melbourne, hvor ml. 30.000- 40.000 skolebørn, forældre, bedsteforældre og andre var samlede for at kræve Climate Action – NOW! Jeg var der med Kalle, tre af hans venner og Nikki, Isaac’s mor. Optog lyd og samtaler fra strejken.

Find radioprogrammet her (20. marts 2019) eller i podcast-appen, hvor det kan abonneres på gratis.

Et glimt fra strejken i Melbourne. På verdensplan mener man at 1.5 millioner børn og unge var på gaden for et bedre klima.

*

SP 12

Climate bashing, del to. Her har jeg interviewet Seda Moos om bæredygtighed og måden at tale sammen om det på.

Find radioprogrammet her (13. marts 2019) eller i podcast-appen, hvor det kan abonneres på gratis.

Seda sidder til venstre. Hun var med til Climate For Change mødet hjemme hos Søren og jeg. (Foet er derfra). Hun er en af Savas kolleger.

*

SP 11

Climate bashing, del 1. Climate bashing er et nyt begreb, der handler om, hvordan vi taler sammen om klimaet. Her interviewer jeg receptionisten i den fysioterapi, hvor jeg kommer og Adriane, mor til en af Kalles venner.

Clarendon Street med South Melbourne Physio, hvor Emilia arbejder.

Find radioprogrammet her (6. marts 2019) eller i podcast-appen, hvor det kan abonneres på gratis.

*

SP 10

OnStone er fotografier printet på sten og indrammet i genbrugstræ. Fantastisk bæredygtig ide og gave (til sig selv og andre).

 

Ejeren af butikken og konceptet OnStone. Emma Griffin og Nick McGrath. Nogle af billederne ses bagved.

Find hele radioprogrammet her (27. februar) eller i podcast-appen, hvor det kan abonneres på, gratis.

*

SP 09 

Interview med danske Anna og Karla i forbindelse med deres klimasang.

Find hele radioprogrammet her (20. februar 2019) eller i podcast-appen, hvor det kan abonneres på gratis.

Karla (niece) og Anne, 14 år gamle og fra Møn, har skrevet og sunget en klimasang, som fik urpremiere på Australsk radio. Sangen spilles tilsidst i podcasten her.

*

SP 08

Vox-pop i Geelong, Eastern Beach Reserve, omkring sustainability.

Find hele radioprogrammet her (6. februar 2019) eller i podcast-appen, hvor det kan abonneres på, gratis.

Radioprogrammet sendes fra Geelong og var oprindelig tænkt til kun at dække miljø- og bæredygtighed omkring Geelong. Nu favner det hele Australien og har også et globalt udsyn og indhold. Vi tog fem af Kalles venner med til Geelong for at bade, og jeg lavede en vox-pop.

*

SP 07 

Interview med Hadassah Djordan, ejer af butikken Frankie’s Story, om mindfuld consumption.

Find hele radioprogrammet her ( 16. januar 2019) eller via podcast-appen, hvor det kan abonneres på gratis.

Hadassah Jordan’s butik ligger i South Melbourne Marked, hvor jeg jo er kommet rigtig meget igennem det sidste års tid. Vi faldt i snak, og jeg fandt ud af, at hun udelukkende sælger etisk, bæredygtigt og miljømæssigt forsvarligt tøj, sko og associeres, blandt andet tasker. Hun brænder for dét hun kalder: Forbrug med omtanke.

*

SP 06 – faktisk det første indslag, jeg lavede. Men det blev tiden overhalet af andre. 
Interview med Kim Drew, manager af OP-butikken i Clarendon Street. Drevet af Sacred Heart Mission, flagskibet – af i alt 11 butikker ejet af den humanitære organisation. Sacred Heart Mission samler penge ind til hjemløse i St. Kilda.

Find radioprogrammet her (9. januar 2019) eller i podcast-appen, der kan abonneres på gratis.

Kim står yderst til venstre og er min chef. (Hver torsdag arbejder jeg frivilligt i butikken). Butikken indtjener ca. 500.000 kr hver eneste måned. Alt i butikken er doneret.

*

SP 05

Besøget i Hemp Kitchen for nogle uger siden gjorde mig nysgerrig på meget mere hamp-info. HempExpo Melbourne 2018, den 8. december. Afsted med mig. Talte med en håndfuld af de mange på messen. Lyden er messe-agtig, ikke i top, desværre. (Learning by doing).

Find hele radioprogrammet her (19. december 2018) eller i podcast-appen, hvor det kan downloades gratis.

*

SP 04

Climate For Change. Søren og jeg havde inviteret otte mennesker hjem i stuen til et møde om klodens tilstand. Tony Gleeson var repræsentant for Climate For Change. (Tony er også en af værterne i The Sustainable Hour).

Find hele radioprogrammet her (12. december 2018) eller i podcast-appen, hvor det kan abonneres på gratis.

*

SP 03

Hemp Kitchen, den første restaurant i Australien (italiensk) hvor maden er 100 % baseret på hamp (industrihamp) og samtidig 100% glutenfri. Drevet af to italienske kokke, Emanuele Cereda og Vittorio Nasty.

Find hele radioprogrammet her ( 5. december 2018) eller via podcast-appen, hvor det kan abonneres på, gratis.

Jeg fik fem familier til at prøvespise her. Vi bestilte bord til 18 en regnfuld tirsdag aften og havde en fest. Maden var super, akustikken, som efterhånden altid her i Melbourne, not. Her ses de to hemp-kokke.

*

SP 02

Vågnede dagen efter Black Friday og tænkte, den her forbrugsfest skulle vi have haft om i TSH. Ugen efter lavede jeg derfor en opfølger.

Find radioprogrammet her (28. november 2018) eller i podcast-appen, hvor det kan abonneres på gratis.

I fatter ikke, hvor MEGET tøj og andet, der konstant vælter ind bare i den OP-Shop (genbrugsbutik), hvor jeg arbejder frivilligt hver torsdag. Butikken tjener ca. 500.0000 danske kroner hver måned til hjemløse-projekter. ALT er donationer.

*

SP 01 – Urpremieren på Sustainable People.
Interview med Eddie Inostroza, barista og med sin egen lille coffee-shop. Handler om keep-cups, hvis kaffen skal med på farten.

Find hele radioprogrammet her (31. oktober 2018) eller via podcast-appen, hvor det kan abonneres på, gratis!

Eddies kaffe – fås ikke bedre.

*

Baggrundsord

Jeg har længe gerne ville arbejde med lyd og radio, men alligevel er det skrive-ord, der har formidlet tankerne og ideerne de sidste 20-25 år. Før vi tog til Australien, januar 2018, var jeg på et to-dags podcast-kursus og nåede lige at snuse til mediet. Fik også købt mikrofon og optager, der kom med i kufferten. Planen var at øve mig, mens vi var hernede.

Der gik et halvt år, før jeg fik kontaktet Mik Aidt. Skulle have afsluttet mit 100-dages-projekt først: 100 samtaler med folk på gaden om ord. Samtalerne havnede på instagram (del af et verdensomspændende projekt) og satte indirekte processen igang. Gav blod på tanden og mod i blodet.

Mik Aidt er dansk journalist, tidligere ansat i DR, og nu bosat i Geelong, en time i tog fra Melbourne. Mik sagde ja med det samme – ville gerne undervise mig – og han har været en super læremester. Learning by doing har været devisen.

Tidligt blev jeg inviteret med ind i radioprogrammet The Sustainable Hour (SP), der har fokus på klimaforandringer, klimakrisen og bæredygtighed. Programmet har haft fast sendetid hver onsdag de sidste seks år og er drevet af fire frivillige klimaenthusiaster, deriblandt Mik. De første par gange sad jeg med som flue på væggen, senere fik jeg en stol ved mikrofonen og deltog i snakkene. Da jeg kom med ideen om at lave den lille podcast serie Sustainable People, fordi jeg syntes, der manglede input og perspektiv fra m/k på gaden, var svaret JA tak. Sæt i gang!

Jeg har produceret mine Sustainable People-podcasts siden september 2018 – knap 20 podcast fra Melbourne er det blevet til, og vel hjemme igen fortsætter samarbejdet med Australien. Nu gælder det bæredygtige tiltag fra det lille land i nord, der forhåbentlig kan inspirere og motivere til en mere bæredygtig dagligdag – også i kæmpelandet 16.000 km. væk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *