Samling af gode råd

Det begyndte med, at jeg googlede mig frem til en blog, hvor familien var rejst til Melbourne. Jeg tog kontakt til Sava og Jan, og de blev en kæmpe hjælp. Ikke kun med gode råd til udflytningen til Melbourne, men de satte os også i kontakt med et andet dansk par, som var af sted i 2015. De satte os så igen i kontakt med Julie, der har boet i Melbourne i 13 år og er australsk gift. Herudover fik vi via et vennepar her i Søborg kontakt til danske Jesper, der er fotograf, og hans familie. Sidst men ikke mindst har Karina og Nels, familie fra Søborg, hvor drengene har gået i skole med deres to børn, delt ud af erfaringer. De boede i Sydney i tre år fra 2011-2014, udsendt med Nils arbejde. Alle har de været super behjælpelige med svar på alle vores spørgsmål og mere til. Af hjertet tak. Der kommer løbende nye infos til på siden her.

Input fra og til down under

Tekst: Pia, Danes Worldwide.

Udlejningsmarkedet i Australien er noget anderledes, end vi kender det fra Danmark. Der er ikke som sådan udlejningsfirmaer. Huse og lejligheder bliver ejet og udlejet privat, ofte annonceret gennem en ejendomsmægler, der også senere fungerer som daglig kontaktled mellem lejer og udlejer, og som er den, der udfærdiger lejekontrakten. Nogle udlejere står selv for hele kontakten med lejer. Ejendomsmæglerfirmaerne er også specialister i udlejning. Problemet er blot, at et firma kun dækker et relativt lille område. For at få hele byen med, er det bedst at benytte de websites hvor boligerne tilbydes til leje. Der er 2 websites du skal bruge til at finde et hus:

https://www.domain.com.au/home?mode=rent

https://www.realestate.com.au/rent

Begge websites har brug for at vide, i hvilket område af Melbourne I vil bo. Dvs. i hvilken forstad eller bydel. Jeg vil derfor anbefale, at I først finder ud af, hvor din mand skal arbejde og ikke mindst, hvor jeres drenge skal gå i skole. Der er både offentlige (public) og private skoler altså highschools/colleges, som jeg formoder begge drenge skal i. Highschool eller secondary school er fra 7. skoleår. Til og med 6. skoleår er børnene i primary school.

*

Tekst: Sørens kollega fra Gentofte, en sygeplejerske.

Vi har været rigtig glade for at springe ud i eventyret og prøve livet i Australien.

Hvis jeres drenge er bare nogenlunde til engelsk og i kun skal være der i 6 måneder, ville jeg helt klar springe indslusning, special klasser eller lignede over og smide dem ud i en helt almindelig skole med det samme. Australien er et multikulturelt land, 28% af befolkningen er ikke født i Australien! Skolerne og lærerne er vant til børn fra forskellige lande. Alle taler med accent. Dansker taler generelt godt engelsk og har et højt niveau.

Vi meldte begge drenge ind i en fodboldclub med det samme, for at øge deres netværk og udsætte dem for så meget engelsk som muligt. Det kan være lidt svært når i ankommer om sommeren. Australien lukker sæsonen helt ned om sommeren for de fleste sportsgrene. Hvis de er interesseret i svømning, løb og konkurrence kunne Surf Life Saving været en super måde at netværke både for voksne og børn. Vi har været medlem denne sæson og jeg har planlagt at tage lifesvaving cerfifcate til sommer.

Husk når I finder et sted at checke om man kan varme huset op. Det gør de altså ikke meget ud af i WA, men Victoria er måske lidt moderne eller længer fremme end Western Australia. En anden ting, som er helt almindeligt her er, at man beder udlejer om at søger for græsslåning og pool vedligeholdelse. Vi bad om at få det inkluderede i lejen og de sagde ok.

Køb en 4hjulet bil, så i kan komme ud og se den utrolig smukke natur.

*

Tekst: Sava og Jan, dansk par i Sandringham, 16 km. øst for Melbourne. Bor der stadig. 

Selvom Australien jo i det store verdensbillede minder en del om Danmark, er livet her på mange måder meget, meget forskelligt fra livet i Danmark. Det er jo det fantastiske ved at få lov til at prøve tilværelsen af hernede (fremfor bare at sidde fast hjemme i Hvidovre/Søborg/…), men det er også hårdt arbejde, for der er mange ting, som skal overvejes og tænkes godt igennem, før tilværelsen kan falde på plads i de nye, anderledes omgivelser. Og da I ydermere som udgangspunkt kun har 12 måneder at gøre godt med, er det så meget desto mere vigtigt at I kommer godt og rigtigt fra start, så I kan nå at høste frugterne af al forarbejdet…

 

  • Det er alt, alt for dyrt for jer at leje et tomt hus for herefter at leje en “inventarpakke” for et år. I skal med andre ord forberede jer på enten af finde et møbleret hus eller tage den store tur i IKEA! Der findes få møblerede huse i vores område. Vælger I i stedet at bosætte jer i et lille byhus i fc. Albert Park er mulighederne for at finde et møbleret hus større. Vælger I “bymodellen” med at bo mere eller mindre midt i Melbourne CBD i en lejlighed, er chancerne for møbler endnu større.
  • Agenten nævnte i øvrigt, at januar er en svær måned at finde bolig i. Alle er på ferie – Melbourne står simpelthen stille… Så jo før I kan komme herned, jo bedre… Når I på et tidspunkt bliver mere klar på, hvor I vil bor, hvad jeres prisniveau er og hvor jeres børn skal gå i skole (hvad er de væsentligste prioriteter for jer), er I velkomne til at kontakte hende.
  • Det er vigtigt at I allerede nu beslutter jer for, hvilke skoler I ønsker at drengene skal gå på, og herefter kontakter de respektive steder og forsikrer jer, at de rent faktisk vil tage drengene ind. Maria påpeger, at vinduet for at få indskrevet drengene i slutningen af januar begrænser sig til nogle få dage (når kontoret åbner efter ferien) og på det tidspunkt SKAL I have en lejekontrakt i hånden. Ellers bliver de ikke indskrevet…
  • Bedste boligportal at få et overblik på er realestate.com.au eller realestateview.com.au
  • Mht. til skolevalg: Jeg på det kraftigste anbefale jer at starte drengene op i 7. og 9. klasse! 6. klasse er et meget vanskeligt år at skulle lade sig integrere i! Alle står allerede med det ene ben i High school, forældrene er ikke længere engagerede i skolelivet og eleverne er “all over the place”. Mange (både børn og voksne) er ganske nervøse for skolelivet uden på den anden side af de trygge Primary school mure.
  • I 7. klasse starter alle på en frisk og Kalle vil blive involveret i masser af sammenholdskabende aktiviteter og wellbeing er en vigtig del af året. Alle møder op med samme appetit på at lære nye venner at kende. I 6. klasse vil I givetvis ikke møde forældre, som “gider” at engagere sig i jer som familie. Og i værste fald heller ikke i Kalle. Mange 7. klasses elever fylder først 13 sent på året i løbet af 7. klasse. Kalle vil med andre ord være jævnaldrende med sine kammerater, hvis han begynder i 7. klasse, og ikke 1 – 1½ år ældre (og med garanti meget mere moden) end hvis han starter i 6. klasse…
  • Husk i øvrigt at de alm. børnevaccinationer er en forudsætning for at drengene kan blive indskrevet i skole hernede. I skal HUSKE at medbringe deres vaccinationskort! Og starter Kalle i 7. klasse får han ganske kvit og frit de tre skud HPV vaccine, som tilbydes både drenge og piger hernede!
  • Mht. fodbold: Vores børn spiller ikke fodbold, men det gør Maria og Thomas søn. Maria har påpeget overfor mig, at processen med at få sine børn ind i en fodboldklub er en noget anden hernede end i Danmark. Sæsonen slutter i september, hvorefter klubberne bruger de næste par måneder på at teste børnene, således at der allerede nu kan dannes hold til den kommende sæson, som først begynder i april året efter! Bare lige så I er forberedte på, at kulturen er en noget anden…!

*

Tekst: Jesper, fotograf:

Australiernes svar på DBA: Den blå avis

https://www.gumtree.com.au

Everyone here is sports mad (You will need to pick a footy team, as it is virtually a religion here in Melbourne.)….and the food and restaurants are amazing!

I am sure you are going to have a great time and your boys will love it.

In February it is usually still hot and +35ºC are not uncommon, so there is a lot of beach going!

The boys might want to take up surfing!

In general Australians are an inclusive bunch, so I am sure your boys will fit in nicely.

Life is pretty good here. People are very outgoing and the city is very dynamic.

There is always things on(This weekend Luca and I are going snowboarding at Mt Buller, which is 4 hours out of Melbourne)

There is a very good and very big football club in Brighton if your boys want to play.

I am not sure if there are a lot of furniture homes for rent, but I will let you know if I hear of any.

*

GODE KONTAKTER: UDLEJNING SFIRMAER

Rasmus Brohl, Home Connector <rasmus@homeconnector.dk>
www.homeconnector.dk

Vi kan varmt anbefale Home Connector som udlejer. Vi fik lejet vores hus ud til en sød, dansk familie med deres hjælp. Der har hele vejen igennem været en superfin kontakt og rådgivning.

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *